Axarea pe cuvintele-cheie lungi reprezinta o strategie SEO foarte buna. Cuvintele-cheie lungi sunt cuvinte-cheie sau expresii-cheie mai specifice – si, de obicei, mai lungi – decat cuvintele-cheie frecvent utilizate. Cuvintele-cheie lungi nu genereaza un volum semnificativ de trafic din Google, dar vor avea, de regula, o valoare de conversie mai mare, deoarece sunt mai frecvente si sunt o cautare foarte exacta a utilizatorului.
Dezvoltarea unei strategii de optimizare seo pentru cuvintele-cheie lungi se poate dovedi extrem de utila atunci cand vorbim de o concurenta mare pe piata, sau de o concurenta ridicata pentru principalele cuvinte-cheie prin care ti-ai propus sa te clasezi cat mai sus in motoarele de cautare.
Acestea fiind spuse, majoritatea companiilor sau blog-urilor pot beneficia de un astfel de plan, intrucat le ajuta sa atraga vizitatori care obisnuiesc sa realizeze cautari specifice.
In acest articol, vom explica ce sunt cuvintele-cheie lungi si modul in care intelegerea activitatii tale si a produsului tau te pot ajuta sa stabilesti o strategie pentru cuvintele-cheie lungi.
Ce sunt cuvintele-cheie lungi(longtail keywords)?
Cuvintele-cheie lungi(longtail keywords) sunt mai exacte si mai putin frecvente decat alte cuvinte-cheie. Ele se limiteaza, mai mult, pe un segment de piata. Termenul de cuvant-cheie lung provine din cartea „Coada lunga” de Chris Anderson. In aceasta carte, Chris Anderson demonstreaza ca exista o piata pentru, practic, orice produs. Si, cu toate ca aceasta piata poate fi extrem de limitata in unele cazuri, vastitatea internetului face, totusi, profitabil produsul respectiv sau postarea pe blog.
O tema principala
Majoritatea blog-urilor au un subiect principal – denumit termen principal (head term), sau cuvant-cheie principal.
De exemplu, blog-urile dedicate mamelor sunt, de obicei, despre viata de familie, iar blog-urile culinare sunt despre mancare, restaurante sau retete.
Blogul nostru de la Daseo este despre SEO. Deci, toate postarile noastre de pe blog sunt despre SEO sau despre subiecte legate de SEO.
Subiectul principal sau tema blog-ului sau site-ului tau este cuvantul-cheie (sau fraza-cheie) principal prin care vrei ca oamenii sa te gaseasca.
In cazul nostru, acel cuvant este, evident, SEO. Cineva cu un blog culinar despre retete din bucataria italiana, preparate in casa, probabil ca va dori sa fie cautat si gasit dupa termenul „mancare italiana de casa” – facand ca termenul respectiv sa reprezinte principala fraza-cheie a blog-ului sau.
Multe subiecte de tipul cuvintelor lungi
Cu toate acestea, nu poti optimiza toate articolele de blog cu acelasi termen – „mancare italiana de casa”. Chiar daca toate postarile pe care le aduci in atentia publicului sunt despre mancare italiana preparata in casa. In schimb, ceea ce ar trebui sa faci ar fi sa scrii mai multe postari pe blog despre tot felul variante lungiale cuvantului-cheie principal.
In exemplul blog-ului culinar, ai putea scrie despre tot felul de lucruri delicioase: paste italiene de casa, salate italiene de casa, placinta italiana de casa. Postarile tale de pe blog ar putea fi chiar mai lungi. Ai putea scrie despre spaghete bolognese italiene de casa, spaghete carbonara italiene de casa, si asa mai departe. Vei gasi toate aceste cuvinte-cheie lungi la o cautare a cuvintelor-cheie.
Legatura coada-cap!
Daca iti optimizezi postarea pe blog pentru diferite variante lungi, ar trebui sa faci legatura intre aceste postari de blog si paginile de categorie mai „fruntase”, si intre aceste pagini de categorii si paginile mai bune: continutul tau de baza.
De retinut: fa intotdeauna legatura de la coada la cap!In acest mod, ii arati lui Google cum arata structura site-ului tau si care dintre paginile tale este cea mai importanta. Asigura-te ca cele mai bune pagini ale tale sunt rankate mai sus in Google!
De ce sa ne concentram pe cuvinte-cheie lungi?
Este mult mai usor sa rankezi cuvintele-cheie lungi decat cuvintele-cheie obisnuite/frecvente, deoarece sunt mai putine site-uri care concureaza pentru clasari superioare in paginile cu rezultate ale Google. Cu cat termenii tai de cautare sunt mai lungi (si mai specifici), cu atat este mai usor sa se califice pentru cuvantul cautat. In acelasi timp, un alt aspect important de avut in vedere este dificultatea cuvantului cheie de tip lung.
Datorita vastitatii internetului, este mai usor sa-ti gasesti publicul-tinta. Axarea pe cuvinte-cheie lungi poate duce la un volum mare de trafic. Un alt avantaj al concentrarii pe cuvintele-cheie lungi consta in faptul ca, desi aceste cuvinte-cheie sunt mai putin utilizate in cautare, este mai probabil ca vizitatorul care iti gaseste site-ul prin intermediul lor sa-ti cumpere serviciul sau produsul.
Sa presupunem ca sunt in cautarea unui nou joc de societate, pentru a petrece mai mult timp de calitate cu copiii mei. Imi incep cautarea cu termenul „jocuri de societate”. Dupa cateva cautari, descopar rapid ca imi doresc un joc de societate potrivit pentru copii, care sa aiba si ceva educativ. Cautarea mea continua, dar nu oricum, ci prin adaugarea unor termeni mai complecsi, precum „ jocuri de societate educationale pentru copii”. Sau, daca stiu sigur ca voi fi in Bucuresti saptamana asta, as putea folosi chiar un termen de cautare local: „de unde sa cumpar jocuri de societate educationale pentru copii din Bucuresti”.
Ambele sunt cuvinte-cheie lungi. Folosind aceste cuvinte-cheie, voi gasi noi rezultate, mai potrivite cu intentia mea de cautare. Sansele ca eu sa cumpar un joc de societate au crescut, in mare parte, prin aceasta cautarea mai specifica.
Cum sa gasesti cuvinte-cheie lungi pentru site-ul tau
Inainte de toate, daca doresti sa vinzi ceva, ar trebui sa ai, pur si simplu, un produs bun. Si ar trebui sa fii foarte constient de ceea ce produsul sau site-ul poate oferi publicului tau. Ce face produsul sau blogul tau special?
Daca esti constient de asta si intelegi pe deplin acest lucru, va fi mult mai usor sa castigi publicul de partea ta si ca el sa-ti cumperele produsele. Asadar, acorda-ti suficient timp pentru a te gandi foarte bine la unicitatea produsului sau blog-ului tau, si fa cunoscut acest lucru.
Puteti folosi resurse gratis precum google search console, ubbersugest sau resurse platite precum semrush sau ahres. Am ales aceste resurse deoarece sunt printre cele mai folosite:
Google search console:

Aici se vor deschide toate cuvintele cheie care sunt afisate pentru website-ul tau. Mai departe se poate exporta sub forma de excel, ordona in functie de clickuri, impresii, astfel incat daca va dati seama de importanta unui cuvant puteti scrie un articol. Din pacate volumele de cautare nu sunt afisate in google search console, insa le puteti gasi in google keyword planner.
O alta modalitate este sa folositi google keyword planner, tool present in google ads:

Selectati tools & settings

Keyword planner

Discover new keywords

Introduceti cuvantul cheie principal. In acest exemplu flori artificiale

Dupa care se vor deschide variatii ale acelui cuvant cheie, variatii de cuvinte cheie lungi dar si scurte.
Din meniul situate in partea dreapta, puteti face o cautare mai detaliata.

Dupa ordonarea listei de cuvinte, veti descoperi cuvintele cheie de tip lung , volumele lor de cautare si cat de competitive sunt.
TIP: incercati sa grupati mai multe cuvinte cheie inaintea redactarii unui articol.
Semrush
Din sectiunea de Keyword magic Tool:

Vor fi afisate toate cuvintele cheie asemanatoare cu principalul cuvant cheie cautat. Veti descoperi sinomine, cuvinte cheie lungi, intrebari puse de useri, etc.
Deci, de ce este important obiectivul tau?
Sa presupunem ca vinzi mobilier. Oferi piese unice, realizate din materiale reciclate si care au un impact redus asupra mediului. Oferirea de mobilier de calitate care ii ajuta pe oameni sa-si reduca propriul impact asupra mediului ar putea fi unicitatea serviciului tau.
Acesta ar fi obiectivul tau, misiunea ta, nisa ta – asta e ceea ce trebuie sa oferi publicului tau. Asigura-te ca iti promovezi acest obiectiv prin cuvinte care sa fie folosite si intelese de publicul tau.
Competivitatea pietei
Este foarte greu sa te clasezi pe unele piete. Unele piete sunt extrem de competitive, companiile mari dominand rezultatele cautarii. Astfel de companii dispun de un buget foarte mare de cheltuit pe marketing, in general, si SEO in mod specific. Rankarea pe aceste piete este dificila. Nu vei putea concura cu un buget redus pe o piata precum Industria Mobilei folosind termeni de cautare precum mobilier de „calitate”.
Cu toate acestea, daca obiectivul tau este unul bine stabilit, ar trebui sa poti defini ceea ce face ca produsul sau site-ul tau sa se remarce pe aceasta piata. Si ar trebui sa-ti poti gasi nisa. Si ar trebui sa-ti folosesti misiunea pentru a incepe rankarea! Luandu-te dupa exemplul meu de mobilier realizat cu materiale reciclate, ar insemna ca ar trebui sa te concentrezi pe termenul mai putin competitiv „material reciclat pentru mobilier”. Din nou, utilizeaza cuvinte pe care le foloseste publicul-tinta (si evita termenii complicati).
Foloseste-ti obiectivul pentru a stabili cuvintele-cheie lungi
Obiectivul tau, in care clarifici cu exactitate ceea ce face ca produsul, site-ul sau blogul tau sa fie unul extraordinar, ar trebuie sa se axeze pe stabilirea cuvintelor-cheie lungi pe care doresti sa le rankezi. Termenii pe care i-ai folosit pentru a-ti descrie activitatea pot fi folositi cu cap in strategia ta SEO. Aceste cuvinte ar trebui sa fie centrale in cuvintele-cheie lungi pe care ti-ai propus sa le rankezi. Cu obiectivul deja „pus pe hartie”, ai finalizat si primul pas al cautarii cuvintelor-cheie.
Incearca sa te pui in locul publicului, sa intri in mintea lui. Ce vor cauta acesti oameni? Ce termeni de cautare vor folosi atunci cand vine vorba de produsul sau site-ul tau? Va fi, probabil, destul de usor sa te gandesti la subiectul principal si la cuvintele-cheie principale. Dar identificarea cuvintelor-cheie lungi poate fi putin mai dificila.
Plug-in-ul nostru te poate ajuta in acest caz! Yoast SEO ofera sugestii pentru expresii-cheie legate de cuvantul-cheie principal. Este un instrument conceput pentru a ne ajuta sa utilizam expresii-cheie conexe pentru a-ti consolida textul, cat si pentru a identifica acele cuvinte-cheie lungi. Cand scrii o postare sau o pagina pe unul dintre cuvintele-cheie la care te-ai gandit deja, noi vom obtine o lista de expresii-cheie sugerate, pe care publicul le foloseste in cautari.
Urmatorul pas: un continut minunat!
Speram ca prin acest articol sa fi descoperit potentialul incredibil al cuvintelor-cheie lungi. Poate ca cei care vor utiliza termenii activitatii tale si-ti gasesc site-ul nu vor fi intr-un numar foarte mare, insa tocmai acesti oameni au cele mai mari sanse sa-ti cumpere produsul sau sa devina vizitatori obisnuiti.
Asadar, rankarea site-ului tau pentru un anumit termen se poate dovedi destul de profitabila. Asigura-te ca acest termen specific se apropie foarte mult de produsul pe care il vinzi, pentru a evita dezamagirea.